Tenerife


Mitä saarella voi nähdä ja tehdä

Koska saarella on hyvin monia luonnonsuojelualueita ja -puistoja, vierailu noilla kauniilla ja ainutlaatuisilla alueilla on suositeltavaa! Välimatkat ovat lyhyitä (n. 200 km koko saaren ympäri), joten voit helposti käyttää paikallisia busseja ja turisti-infopisteet antavat hyvin avuliaasti neuvoja, karttoja ja aikatauluja. Säännölliset bussit kulkevat joka puolelle saarta ja systeemi on hyvin organisoitu ja taloudellinen.
Tietenkin voit käyttää myös takseja, jos haluat liikkua nopeasti ja vähimmällä vaivalla (rahaa siihen tietenkin menee ;-). Autoja on myös vuokrattavana kaikissa lomakeskuksissa ja kaupungeissa, mutta autoiluun liittyvien piilokustannusten ja liikkennekulttuurin opettelun takia se ei ehkä ole kaikkein rentouttavin lomasuunnitelma.

- Vuoristoalueet: Roque Nublo ja Tejedan alue

- Kallioluolia: Cueva Pintada ja Cenobio de Valerón, molemmat arkeologisia alueita

- Kasvitieteelliset puutarhat: Jardin Canario, Cactualdea ja Jardín de la Marquésa (saarella on ainutlaatuisia endeemisiä lajeja, joita ei ole muualla maailmassa)

- Rannat: Maspalomasin dyynit, Las Palmasin Las Canteras -ranta ja kymmeniä muita kauniita rantoja

- Pikkukaupungit ja kylät: paljon nähtävyyksiä ja mielenkiintoisia paikkoja, kuten Teror, Agüimes, Telde, Vecindario, Gáldar, Arucas jne...

- Kulttuuri: Las Palmasissa on monia museoita, nykytaiteen museo Centro Atlántico de Arte Moderno (CAAM) ja Alfredo Kraus Auditorium (klassisen ja modernin musiikin konsertteja ja kansainvälisiä elokuvafestivaaleja), myös teattereita (Teatro Cuyás, Teatro Pérez Galdós, Teatro Guiniguada) ja muita kulttuuritapahtumia, festivaaleja ja jokapäiväisiä taidetapahtumia niin kaduilla kuin ravintoloissa: musiikkia, performansseja, hiekkaveistoksia...

- Urheilu- ja harrastusmahdollisuuksia: vuoristovaeltelu ja -kiipeily, pyöräily, uinti, surffaus, golf, urheilusukellus, purjehtiminen, kalastus, ja monet muut liikuntamuodot ovat hyvin tarjolla ja tarvittavia välineitä vuokrataan lomakeskuksissa ympäri saaren.

Gran Canaria

Gran Canaria on kolmanneksi suurin Kanarian saarista ja asukasluvultaan suurin (n. 850 000 asukasta). Saarella vierailee vuosittain n. 2,2 miljoonaa kävijää ja turismi on tärkein talouden tulonlähteistä (70%).

"Miniatyyrimantere"
Gran Canariaa kutsutaan miniatyyrimantereeksi, koska sieltä löytyy hyvin erilaisia ilmastonaloja ja erityyppisiä maisemia: pitkiä valkohiekkaisia uimarantoja ja dyynejä, jotka poikkeavat paljon sisämaan vihreistä rotkomaisemista ja valokuvauksellisista kylistä.
Lähes puolet saaresta kuuluu suojeltuihin alueisiin ja ne kuuluvat UNESCO:n Biosfäärisiin luonnonsuojelualueisiin. Näihin alueisiin kuuluvat mm. Nublon vuoristopuisto, Doramasin viidakko, Azuaje:n rotkot, Tamadaba, Pino Santo, jne.

Pääkaupunki Las Palmas de Gran Canaria sijaitsee saaren koillisosassa ja on yksi Espanjan suurimmista kaupungeista. Saaren eteläpuolen rannikkoa hallitsevat turistilomakeskuksset, jotka tuottavat myös suurimman osan saaren taloudesta. Saaren sisäalue on vuoristoista ja antiikkisia mäntymetsiä kasvaa vuorien rinteillä ja huipuilla. Gran Canarian eteläosassa sijaitsee Maspalomas, joka on turismin ydinaluetta ja siellä on monenlaisia harrastusmahdollisuuksia ja huvipuistoja.

Ilmasto
Gran Canarian ilmasto on subtrooppien ja puolikuiva suurimmalta osaltaan, poihjoisosassa on yleensä viileämpää ja sateisempaa, kun taas eteläosassa on lämpimämpää ja aurinkoisempaa. Saarella on keväisen oloinen säätila ympäri vuoden, lämpötilan vaihdellessa kuukausittain 18 C:stä 25 C:hen (yöllä ja vuoristoalueilla on kylmempää). Samanaikaisesti saarella on useita mikroilmastoalueita, joiden sääolot ja lämpötilat saattavat vaihdella suurestikin toisistaan.

Historia
Kuten kaikkia Kanarian saaria, myös Gran Canarian saarta asuttivat Guanchet, joiden arvellaan tulleen saarille 500 vuotta eKr. Espanjalainen historiakirjoitus alkaa vuodesta 1483, jolloin (yli sadan vuoden Eurooppalaisten valloitusyritysten jälkeen) saaren valloitti Kastilian kuningaskunta, kuningatar Isabellan tuella. Tästä valloituksesta tuli myös tärkeä askel kohti yhdistyvää Espanjan kuningaskuntaa.

Pääkaupunki Las Palmas perustettiin 24. kesäkuuta 1478 ja sille annettiin nimeksi "Real de Las Palmas". Vuonna 1492 Christopher Columbus ankkuroi laivansa Las Palmasin satamaan ensimmäisellä matkallaan kohti Amerikkaa. Kanarian saarten autonomisen alueen pääkaupungit ovat Las Palmas yhdessä Santa Cruz de Tenerifen kanssa (Teneriffa).


Teneriffa - La Gomera