Tenerife


Teide on kuuluisa lukuisista endeemisistä (kotoperäisistä) kasveistaan, joista 33 esiintyy ainoastaan Teneriffalla ja 12 lajia on löydetty vain Teiden luonnonpuistosta. Luonnospuistossa on ainutlaatuinen kasvillisuus, joka on sopeutunut korkean ilmanalan ja äärimmäisten lämpötilaerojen olosuhteisiin. Kanarianmäntymetsät (Pinus canariensis) ja Kanarian setri (Juniperus cedrus) peittävät tulivuoren keskialueen rinteet. Ne kasvavat 1000-2100 metrin välimaastossa ja Kanarianmänty on yksi maailman vastustuskykyisimmistä puulajeista tulipaloille.     Katso videomme retkestä Teidelle »

Teide

Teide on Espanjan korkein vuori: 3718 metriä merenpinnasta ja n. 7500 metriä Atlantin valtameren pohjasta. Se on maailman kolmanneksi suurin tulivuori vulkaanisella saarella. Teneriffan saaren muotoutuminen meren pohjasta tulivuorenpurkauksin on alkanut n. 20-50 miljoonaa vuotta sitten.

Teide ja sen viereinen stratovulkaaninen Pico Viejo (3134 m) muodostavat tulivuoren huipun. Tämä alue ja sen ympäristö, myös koko ympäröivä Las Cañadas -sortuma-alue, muodostavat suojellun kansallispuistoalueen: Parque Nacional del Teide. Teiden luonnonpuistoalue julistettiin UNESCO:n maailmanperintölistalle kesällä 2007.

Teidellä on 80 metriä laaja kraateri, mutta Pico Viejolla vielä laajempi. Tällä hetkellä Teide on nukkuva tulivuori ja sarjoja pieniä järistyksiä on kirjattu ylös 2004, ja sen seismistä toimintaa tarkkaillaan ja opiskellaan kansallisten ja kansainvälisten instituutioiden toimesta. Vuoren huippulla on useita aktiivisia kuumaa rikkiä ja muita kaasuja päästäviä purkausaukkoja.

Teideä pidetään maailman 13. vaarallisimpana tulivuorena läheisten tärkeiden kaupunkien ja kylien takia. Vuoristohissi (Teleférico Teide) vie matkaajat tien vierustalta 2356 metristä suoraan 3555 metrin korkeuteen. Pääsy aivan huipulle on kielletty, loput 200 metriä voi kiivetä erikseen hankittavalla luvalla.
Teneriffa - La Gomera