Goa info      Places and tours      Beach Life      Hampi      Contact us      Home 
 
    Vinkkejä Goaan matkaaville!

Kun on tullut kyselyitä käytännön asioista matkan ja Goan suhteen, niin tässä muutama matkavinkki suomeksi.

Goa on yksi rikkaimmista osavaltioista Intiassa, kerjääjätkin tulevat muualta, ja on suosiossa lomakohteena myös Intialaisten keskuudessa. Kerjääjiin ja rihkaman myyjiin törmää eniten rannoilla, mutta päätä puistamalla ja pois kääntymällä heistä pääsee aika helposti eroon, ei siis kannata ruveta juttusille...
Portugalin vanhana alusmaana Goalaiset ovat myös kristittyjä (n. 26% ja hinduja 62%) ja kultuuriperimä näkyy niin arkkitehtuurissa kuin ruokakulttuurissa.
      
Kulkeminen

Goa on vanha turistikohde ja tottunut brittien ja eurooppalaisten puuhasteluihin (siellä on kaikenlaista jengiä, myös monen ikäisiä hippejä ja Intian rennommasta elämänmuodosta kiinnostuneita...), joten myös yksin liikkuminen on ongelmatonta...

Goa Liikkumista kannattaa harrastaa takseilla (sovi hinta etukäteen) tai ihan paikallisilla busseilla (käytiin pääkaupungissa Panajissa (ent. Panjim) sillä lailla, ja siinä on omaa tunnelmaa). Ja lyhyemmät matkat tietenkin kävelemällä!
Yksin liikkuvia ei siis katsota pitkään, ja jos tilaat taksin koko päiväksi pitempään reissuun (ei ole kallista), niin taksisti voi ottaa sinut siipiensä suojaan ja näyttää paikkoja, jotka sinua kiinnostavat. Meille kävi näin pohjoisen reissulla ja esiteltiin monenlaisia pikku temppeleitä... ;-)
Toki kulkuvälineitä voi vuokratakin, mutta Suomen liikenteeseen tottuneelle meininki voi olla vähän liian kova pala purtavaksi...

Yöelämä
Yöelämää emme juuri harrastaneet, mutta Goassa on kovanluokan discoja ja rave-clubeja (Wikipedia: Goa trance), joita arvostetaan ihan maailmanlaajuisesti. Joskus rantabailut kuuluivat hotellihuoneeseen asti...
Yöliikkumisessa päätee sama kuin kaikkialla maailmassa: varovaisuutta kannattaa noudattaa, jättää kultakorut ja rahaniput hotellin kassakaapiin, ei heilua humalassa yöklubeilla, eikä vaellella tuntemattomilla asuinalueilla, joissa ei muita turisteja liiku ollenkaan... Hyvä käytös ja maalaisjärjen käyttö ovat sallittuja!! ;-)

Yksin voi myös käydä ulkona syömässä mainiosti, siinä kuin isommallakin ryhmällä. Kun turistit ovat suurelta osin eurooppalaisia, illalla ihmiset ovat runsaslukuisesti liikkeellä ja ravintoloissa on vilskettä, kuitenkin pikkukaupungin tunnelmalla... Pienienkin hotellien edessä on aina takseja tai mopotakseja (niitä on paljon), joten liikkuminen on helppoa... Ja omassa tai naapurihotellissakin saattaa olla viihdeiltamia kera grillauksen sun muun...

GoaRuoka ja vatsapöpöt
Ruoka on hyvää ja sitä on monenlaisista kulttuureista: eri alueiden intialaisia ruokia, tiibettiläisiä, kiinalaisia, ja paljon länsimaalaisia (joita välttelimme, kun pitsaa voi syödä kotonakin)... Riippuu paljon ihmisestä ja vatsasta, miten erilaiseen bakteerikantaan reagoi. Jos on herkkä vatsa, tulisimpia ruokia kannattanee välttää (mitä tahansa ruokalistalla saa myös mietona, kunhan mainitsee asiasta), samaten salaatteja, maitotuotteita yms. mitä matkaoppaissakin suositellaan.

Intialainen kokkaustyyli on (kts. video: jokisaari.net/goa/food/food.html) sellainen, että kaikki paistetaan, grillataan tai keitetään: mausteet, soosit, riisit, lihat ja merenelävät, joten pöpöt perusruuissa ovat vähissä, ja ravintoloissa on yleensä korkea hygieniataso. Jopa rantojen chack-ravintoloissa on kohtuu meininki, vaikkei vessojen virityksistä aina arvaisikaan (kannattaa ottaa paperia ja käsipyyhkeitä laukkuun). Kannattaa juoda aina pullotettua vettä, ja paljon, koska nestehukka voi tulla huomaamatta, eli laukussa aina juomapullo mukana, ja tarjolla on myös monenlaisia limsoja ja hyviä paikallisia oluita.

Jos vatsavaivoja on, kannattaa syödä baanaaneja, mietoja ruokia kuten riisiä ja biriyania, ja tiibettiläiset uppokeitetetyt pallerot (en muista nimeä) olivat myös hyviä ja turvallisia, juoda teetä ja ottaa maitohappobakteereja mukaan, ne voivat auttaa bakteeritasapainossa.

GoaRantojen Goa
Kannattaa tustua niin Goan pohjois- kuin etelärantoihin, ne ovat erilaisia tunnelmaltaan ja maastoltaankin. Etelä on viiden tähden hotellialuetta, joten siellä rantoja vartioidaan ja meininki on hyvin rauhallista. Pohjoisrannoilla on kalastajaveneitä vieri vieressä, enemmän vesiaktiviteetteja ja tavallisia paikallisia ihmisiä rentoutumassa, eikä rantoja ole putsattu meren rannalle tuomista rojuista ihan niin tarkkaan... eli meininki on luonnonmukaisempaa...

Retket
Retkien suhteen kannattaa tutustua eri hotellien auloissa oleviin matkanjärjestäjien oppaisiin, joissa on myös kaikenlaiset retket luetteloitu. Voit nimittäin aivan hyvin osallistua muiden matkafirmojen järjestämiin retkiin, jos omasi ei mielenkiintoisiin paikkoihin retkiä tee... tai vääränä päivänä...
Kaikilla matkanjärjestäjillä on päivystysajat (kerrottu niissä oppaissa), jolloin voit varata ja maksaa retken ja kysellä muistakin mieleen tulevista asioista... Siellä on esim. pankkiautomaatteja, joista voi nostaa käteistä Visalla. Tai, että matkanjärjestäjien toimistoissa on suomenkielisiä kirjoja lainattavaksi... Voit myös osallistua retkeen ja lähteä sitten omille teillesi ja tulla vaikka taksilla takaisin hotelliin, jolloin et ole niin sidottu tiukkoihin aikatauluihin...

HampiHampi
Varasimme retken yhdeltä matkanjärjestäjältä Hampiin, aamulla bussi haki määrättyjen hotellien luota ihmisiä (se oli kansainvälinen retkue, turisteja niin Englannista, Saksasta, Suomesta, kuin muualtakin), sitten juna-asemalle ja junaan (se onkin oma elämyksensä! ;-), iltapäivällä läheisen pikkukaupungin hotelliin, kuljeskelua kaupungilla ja ruokailua, sitten nukkumaan.

Seuraavana aamuna aikaisin bussikuljetuksella Hampin raunioalueelle, ohjattua kierrosta alueella, jossa kuulemme huikean määrän historiallista ja kulttuurillista tietoa, sitten muutamaksi tunniksi hotelliin lepäämään, syömään ja virkistäytymään, ja iltapäivällä takaisin raunioimperiumiin, auringon laskiessa kiipesimme vuorelle ja näky oli huikea yli koko alueen (kts. panoraamakuva). Sitten ruokailua ja vapaata ohjelmaa lopun iltaa, seuraavana aamuna aikaisin rauniollle (se on hyvin laaja ja mielenkiintoinen alue) ohjattuun kierrokseen, sitten hotelliin pakkaamaan ja junaan kotimatkalle. Eli kolmen päivän hyvin intensiivinen reissu. Suosittelen ehdottomasti! Videoitamme retkeltä »

Rokotukset
Ajankohtaisinta tietoa saat matkanjärjestäjiltä ja rokote.fi -sivuilta (esim. rokote.fi tai Tjäreborgin ohjeita)

Tjäreborgin rokotussuositus:
Kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko), polio, hepatiitti A. Malarian estolääkitystä suositellaan Pohjois-Goan rantakohteissa oleskeleville. Ole hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä yhteydessä terveyskeskukseen. Jos olet viimeisen kuuden (6) päivän aikana matkustanut maassa, joka on keltakuumealuetta tarvitset keltakuumerokotustodistuksen Intiaan saapuessasi.

Otimme itse malarialääkityksen ennen ja matkan aikana, eikä ollut mainittavia sivuvaikutuksia. Kunhan normaalit rokotukset ovat kunnossa ja hepatiitti A kuntoon (B:stä riskiarvio terveydenhoitajan luona), niin malarialääkitystä sitten vain. Jos menet marras-tammikuun tienovilla Goaan, siellä on kuiva kausi menossa, joten hyttysiä ei ole juurikaan, ehkä illalla hiukkasen ja varsinkin rannikon tuntumassa tuulee aina jonkin verran... En muista, että Hampissakaan olisi ollut hyttysiä ja se on sisämaassa... Moskiittoverkko ei siis ole tarpeen.

Sähkökatkokset
Jokunen sähkökatkos oli reissun aikana, kerran istuimme ravintolassa ja tarjoilija toi kynttilän pöytään. Paremman luokan hotelleilla ja ravintoloilla on luultavasti omat varageneraattorit sellaisen varalta... Kannattaa ottaa mukaan pieni taskulamppu kaiken varalta, pimeä tulee n. kuuden seitsemän maissa.

GoaMatkailijan Goa
Goassa ihmiset ovat yleensä hyvin ystävällisiä ja auttavaisia (joskus joku tylsistynyt putiikinpitäjäkin sattui kohdalle) ja kannattaa kysellä neuvoja ja tietoja paikallisilta, vaikka Intian englanti voi aluksi tuottaa ongelmia ymmärtämisen kanssa, on se niin erilaista kuin eurooppalaisten lausumana.

Kannattaa lähteä retkille pois omalta hotellialueelta ja tutustua kulttuuriin ja nähtävyyksiin... Tai vain istuksia ja nauttia eksoottisesta maasta ja luonnosta!
Ja käyttäkää mahdollisimman paljon paikallisia palveluita, se takaa työn ja toimeentulon siellä asuville ihmisille!!!

Mukavaa matkaa!


Takaisin ylös ˆ

   
 
© Copyright A. Jokisaari