Home
Stockholm info        Tukholma info (fin)        Gallery         Contact us/ Ota yhteyttä         Home/ Etusivu    
  
    Tukholma

Tukholma (ruots. Stockholm) on kaupunki ja kunta Ruotsin keskiosassa Itämeren rannalla ja maan pääkaupunki. Asukkaita on 788 269, Suur-Tukholman alue vastaa nykyisin koko lääniä, jonka asukasluku on 1 932 763.

Tukholma on ollut kaupunki 1200-luvulta lähtien ja 1300-luvusta lähtien Ruotsin poliittinen ja taloudellinen keskus. Tukholmassa sijaitsee myös Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan virka-asunto Tukholman kuninkaallinen linna sekä Ruotsin valtiopäivät.

 
      
Historia

Perimätiedon mukaan Tukholman perusti Birger-jaarli, joka halusi estää vihollisten pääsyn Itämereltä Mälarenin järvelle. Ensimmäiset rakennukset Tukholmassa olivatkin linnoituksia, joiden tarkoituksena oli rajoittaa liikennettä näiden vesistöjen välillä. Tukholma mainitaan historiallisissa dokumenteissa vuodesta 1252 ja samoihin aikoihin se sai myös kaupunkioikeudet. Tukholman ydin, Vanha kaupunki Gamla stan, rakennettiin keskeiselle saarelle Helgeandsholmenin viereen 1300- ja 1500-lukujen välillä. Kaupunki nousi arvoonsa Baltian ja Hansakaupan myötä.

Kaupungin strateginen ja taloudellinen tärkeys teki Tukholmasta merkittävän tekijän suhteessa Tanskan kuninkaan ja Kalmarin Unionin välillä ja kansallisen itsenäisyysliikkeen muodostumisessa 1500-luvulla.

Gamla stan - Vanha kaupunki

Tukholman vanhakaupunki (ruots. Gamla stan) on Tukholman vanhin kaupunginosa. Se sijaitsee suurimmaksi osaksi Stadsholmenin saarella, mutta peittää myös Riddarholmenin ja Helgeandsholmenin. Se on myös osa Södermalmin kaupunginosa-aluetta, ja kuuluu UNESCO:n maailmanperintölistalle. Kaupunki on peräisin 1200-luvulta, jolloin Birger-jaarli oli antanut rakennuttaa linnoituksen Mälarenin "lukoksi". Kaupunki levisi tämän linnoituksen ympärille. Vanha kaupunki olikin monen vuosisadan ajan koko Tukholman kaupunki. Pohjoissaksalaisella arkkitehtuurilla oli suuri vaikutus Vanhan kaupungin arkkitehtuuriin.

Stortorget, Suurtori, on torialue keskellä Gamla stania, jota ympäröivät kauppiaiden rakennukset. Tori oli keskeinen paikka Tukholman verilöylylle, jossa Ruotsalaiset aateliset mestattiin Tanskan kuninkaan Christian II käskystä marraskussa 1520. Siitä seurannut kansannousu ja sisällissota johti Kalmarin Unionin hajoamiseen ja kuningas Kustaa I:n valintaan.

Vanhassa kaupungissa sijaitsevat niin Tukholman katedraali Storkyrkan, Nobel-museo ja Riddarholmin kirkko, kuin myös Kungliga slottet, barokkinen Kuninkaanlinna, joka rakennettiin 1800-luvulla sen jälkeen, kun aikaisempi Kolmen Kruunun palatsi (Tre Kronor) paloi maan tasalle. Ritarien talo, Riddarhuset, sijaitsee Gamla stanin luoteisosassa.

Lisää tietoa Tukholmasta: Wikipedia
     
  
© Copyright A. Jokisaari