Home
Brasilia ja Ceará info     Paikkakunnat     Flora & Fauna     Videoita     Ota yhteyttä      Etusivu     In English
  
      Tietoa Brasiliasta ja Cearásta

Brasilia on Etelä-Amerikan suurin ja väkirikkain maa ja maailman viidenneksi suurin valtio kooltaan ja asukasluvultaan.

Portugalilaiset alkoivat asuttaa Brasiliaa 1500-luvulla. Maa on ollut itsenäinen vuodesta 1822. Brasiliassa vallitsee pääasiassa trooppinen ilmasto, mutta maan eteläosissa ilmasto on subtrooppinen. Brasiliassa on monipuolinen kasvisto ja eläimistö, ja myös rikkaat luonnonvarat.
Pohjoisosassa sijaitsee laaja ja matala Amazonin sademetsä, kun taas eteläosissa on avoimempaa maastoa, kukkuloita ja matalia vuoria. Suurin osa Brasilian väestöstä asuttaa maan eteläosaa, joten myös maatalous on keskittynyt niille alueille. Atlantin rantaviivaa kehystävät monet vuoristoalueet, jotka yltävät jopa 2900 metrin korkeuteen.

 
         
       Brasilian valtaisa maa-ala jakautuu neljään eri ekosysteemiin, jotka yhdessä muodostavat yhden maailman kattavimmista biodiversiteeteistä. Kuluneen vuosisadan aikana tapahtuneen räjähdysmäisen taloudellisen ja väestöllisen kasvun myötä Brasilian ympäristösuojelu on käynyt yhä vaikeammaksi. Sekä lailliset, että laittomat laajat metsänhakkuut erityisesti Amazonissa tuhoavat vuosittain jopa pienten maiden kokoisia alueita, ja samalla lukuisia mielenkiintoisia kasveja ja eläimiä kuolee sukupuuttoon.

Brasilian pääuskonto on roomalaiskatolilaisuus - Brasiliassa on maailman suurin yhtenäinen roomalaiskatolinen väestö. Viime vuosikymmenien aikana protestanttiset yhteisöt ovat kuitenkin kasvaneet huomattavasti.


Muutto Euroopasta Brasiliaan alkoi 1500-luvulla ja suurin osa maahanmuuttajista tuli Portugalista. Brasilian alkuperäinen intiaaniväestö (3-5 miljoonaa) on pääasiassa tuhottu tai sulautettu portugalilaiseen väestöön. Mestitsit (europidin ja intiaanin jälkeläiset) ovat aina asuttaneet Brasilian eri osia.

Afrikkalaiset ovat myös merkittävä etninen ryhmä Brasiliassa. Heidät tuotiin alun perin maahan orjiksi. Aluksi suuri osa afrikkalaisista tuotiin Guineasta, mutta 1700-luvun loppupuolella heitä kuljetettiin sankoin joukoin Angolasta ja Mosambikista (ja Bahiaan myös Nigeriasta).Kulttuuri

Brasilian kulttuurin juuret ovat pääosin Portugalin kulttuurissa. Portugalilaiset uudisasukkaat toivat tullessaan roomalaiskatolisen uskonnon, portugalin kielen sekä monia traditioita ja tapoja, jotka vaikuttavat yhä nykypäivänä Brasilian kulttuuriin.

Koska Brasilia on monietninen maa, näkyy kulttuurissa siitä muitakin vaikutteita. Alkuperäisintiaanit ovat vaikuttaneet sekä kieleen että ruokakulttuuriin, ja alun perin orjiksi tuodut afrikkalaiset ovat vaikuttaneet merkittävästi brasilialaiseen musiikkiin, tanssiin, ruokakulttuuriin, uskontoon ja kieleen. Joruba-kansa on lähtöisin nykyisen Nigerian lounaisosista. Joruban perinteet vaikuttavat voimakkaasti afro-brasilialaiseen uskontoon ja koko Brasilian väestön uskonnollisuuteen. Muinaisia Joruban Orisha-jumalia, kuten Shangoa ja Oxumaa palvotaan ympäri Brasiliaa. Samba (musiikkilaji) ja capoeira (taistelulaji) juontavat alkujaan juurensa Angolan Bantu-kansan traditioista.

Myös suuri määrä italialaisia, saksalaisia ja muita eurooppalaisia muutti Brasiliaan. Heidän vaikutuksensa tulee selvimmin esiin Kaakkois- ja Etelä-Brasiliassa.

Brasilia on liittovaltio, joka koostuu 26:stä osavaltiosta ja yhdestä federaatiopiiristä, eli yhteensä 27:stä "liittovaltion yksiköstä". Niistä yksi on Ceará.

Ceará

Ceará sijaitsee Brasilian koillisosassa Atlantin valtameren rannikolla. Osa Cearásta sijoittuu Brasilian ylängön (Planalto Brasileiro) koillisrinteelle, osa hiekkaiselle rannikkotasangolle.

Rannikolla puhaltavat pasaatituulet ja ilmasto on kuuma ja kostea. Korkeammilla, ilmastoltaan puolikuivilla alueilla on hyvin kuumaa ja kuivaa (usein yli 35º C), mutta yöt ovat viileitä. Korkeimmilla alueilla (Serra da Ibiapaba, Serra do Araripe ja monet pienemmät ylängöt) on kuitenkin viileämpää - lämpötilat vaihtelevat 14º C ja 34º C välillä. Vuosi jakautuu sadekauteen ja kuivaan kauteen. Sadekausi alkaa tammi-maaliskuussa ja kestää kesäkuuhun asti.

Cearán luonnontuotteisiin kuuluu Ceará-kumi, carnauba-vaha ja -kuitu, caju-viini ja ipecacuanha. Tärkeimmät viljelytuotteet ovat puuvilla, kahvi, sokeri, maniokki ja trooppiset hedelmät. Puuvillatuotanto kasvoi merkittävästi puuvillatehtaiden kehittyessä Brasiliassa.

Cearássa on useita turistinähtävyyksiä, mutta se on myös kuuluisa ekoturismimahdollisuuksistaan - osavaltiossa on satoja lähes autioita hiekkarantoja ja dyynejä. Monet kuuluisat hiekkarannat, kuten Canoa Quebrada, Jericoacoara, Morro Branco, Taíba ja Flexeiras sijaitsevat Cearássa.

Rannikon lisäksi Cearán sisämaassakin on ainesta turistikohteeksi. Ylängöllä on sademetsiä ja vesiputouksia (kuten Ibiapaba, Araripe, Meruoca ja Guaramiranga), sekä ilmastoltaan puolikuivia alueita, kuten Quixadán kaupunki, jotka soveltuvat mainiosti liikunnasta ja seikkailuista pitäville turisteille. Santana do Caririn kaupunki on paleontologisten tutkimusten ja löytöjen keskeinen paikka. Sieltä on löydetty uusi dinosauruslaji, Santanaraptor placidus.

Cearán pääkaupunki on Fortaleza.


Info Wikipedia.org

     
  
© Copyright A. Jokisaari